Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Tradiții creștine: Pricopul sau Amuțirea cucului

Publicat:

In calendarul popular, ziua de 8 iulie este marcata ca fiind Sarbatoarea Pricopului. In unele zone, aceasta sarbatoare mai este denumita Amuțirea cucului sau Ziua Lupului. Pricopul era considerat protectorul care vegheaza la coacerea granelor și are grija de cei care lucreaza pamantul. In unele sate, oamenii denumeau sarbatoarea „Pricopul” deoarece «astazi se ”pricopsește” graul de vara». Ei aveau credința ca in aceasta zi nu se lucreaza, pentru ca: «Sfantu’ și slugile sale lupii le vor rapi copiii, iar pe cașile lor or da cu tunet și foc». In tradiția populara, este cinstit pentru…

Citeste articolul mai departe pe mesagerulneamt.ro…  

Sursa articol: mesagerulneamt.ro


Stiri pe aceeasi tema

Cat timp se ureaza „Hristos a Inviat!” Ce rugaciune se rostește in a doua zi de Paște

20:10, 06.05.2024 - Dupa slujba de Inviere, credincioșii incep sa se salute cu ”Hristos a inviat!”, la care se raspunde cu ”Adevarat a inviat!”. Timp de 40 de zile se folosește aceasta urare, adica pana la Inaltarea Mantuitorului Iisus Hristos. Ulterior, oamenii se saluta cu ”Hristos S-a Inaltat!”, la care se raspunde…

Arhiepiscopul Tomisului a adus Lumina Sfanta de pe mare: „Am venit cum a venit Sfantul Apostol Andrei” | VIDEO

07:01, 05.05.2024 - Arhiepiscopul Tomisului, Inalt Prea Sfintitul Teodosie, a adus Lumina Sfanta de pe mare si a afirmat ca „si Sfantul Apostol Andrei a facut acelasi lucru”. „Incepe sarbatoarea Luminii, a bucuriei si a Invierii. Hristos a Inviat!”, a spus IPS Teodosie, scriu agenția News.ro și Replica de Constanța.Arhiepiscopul…

Cum se aprinde, de fapt, Lumina Sfanta. Dezvaluirile unui parinte despre detaliile neștiute ale miracolului de Paști

20:50, 01.05.2024 - Despre cum se vede Lumina Sfanta pe cer inainte de a fi adusa oamenilor pentru a fi impartașita cu aceștia, Parintele Pimen Vlad ofera o perspectiva unica asupra acestui miracol de Paști.„Lumina Invierii, ce se intampla.. ne-a lasat Dumnezeu ca in fiecare an sa traim o minune acolo, cum este de Inviere.…

Patriarhul Daniel, mesaj pentru credincioși: Pelerinajul de Florii este binecuvantare pentru cetate si simbol al prieteniei oamenilor cu Hristos

12:36, 29.04.2024 - "Acest pelerinaj de Florii este, cum spuneam si altadata, procesiune in comuniune si adunare in miscare. O multime de parohii, de manastiri se aduna si merg in procesiune, formand o icoana a comuniunii bisericesti a celor care au postit 40 de zile si se pregatesc pentru ultima perioada a postului Sfintelor…

Patriarhul Daniel, mesaj pentru credincioși: Pelerinajul de Florii este binecuvantare pentru cetate si simbol al prieteniei oamenilor cu Hristos

20:45, 27.04.2024 - "Acest pelerinaj de Florii este, cum spuneam si altadata, procesiune in comuniune si adunare in miscare. O multime de parohii, de manastiri se aduna si merg in procesiune, formand o icoana a comuniunii bisericesti a celor care au postit 40 de zile si se pregatesc pentru ultima perioada a postului Sfintelor…

PF Daniel. Pelerinajul de Florii, binecuvantare pentru cetate, simbol al prieteniei cu Hristos

19:40, 27.04.2024 - Pelerinajul de Florii este binecuvantare pentru cetate si simbol al prieteniei oamenilor cu Hristos, le-a spus sambata seara patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, miilor de credinciosi prezenti pe Dealul Mitropoliei. „Acest pelerinaj de Florii este, cum spuneam si altadata, procesiune in comuniune…

De ce este bine sa mancam pește de Florii in Romania. Tradiții și obiceiuri pentru ziua de duminica

21:45, 26.04.2024 - Semnificația spirituala și tradiționalaPeștele are o incarcatura simbolica puternica in creștinism, fiind considerat un simbol al lui Hristos. Acest simbolism deriva din acronimul grecesc „ICHTYS”, fiecare litera reprezentand cuvintele "Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Mantuitorul". De Florii, consumul…

ISTORIA BISERICII Dupa Sinodul Ecumenic din anul 325 de la Niceea, Sfanta Elena s-a indreptat catre Ierusalim

11:41, 08.04.2024 - Sfantul Constantin a fost proclamat imparat dupa moartea tatalui sau, Constantiu Chlor. Acest lucru l-a pus in conflict imediat cu Maxențiu, un tanar care aspira la titlul imperial. Inaintea bataliei, Sfantul Imparat Constantin s-a rugat lui Dumnezeu al creștinilor pentru succes in lupta din ziua urmatoare,…


Ce parere ai despre aceasta stire?