Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Povestea celei mai cumplite epidemii de ciumă care s-a abătut vreodată aspura românilor. Mii de morţi şi legătura lor macabră cu satului argeşean Ciumeşti

Publicat:

De-a lungul anilor, ciuma sau pesta - denumire ce provine din latinescul „pestis” - una dintre cele mai  agresive boli infectioase, a cunoscut mai multe pandemii, iar in prezent, inca mai apar, anual, in medie, aproape 1.500 de cazuri la nivel mondial. 
In lunga istorie a acestei maladii, tara noastra a numarat  nu mai putin de 28 de ani de ciuma. Marturii despre ciuma exista din secolele XIII-XV, insa epidemiile sunt consemnate, la noi, din secolul al XV-lea. Transilvania, si Moldova au inregistrat bilanturi crunte.   „Intre secolele XV-XVII, in

Citeste articolul mai departe pe adevarul.ro…  

Sursa articol: adevarul.ro


Stiri pe aceeasi tema

Ziua Drapelului național romanesc

09:05, 26.06.2024 - ….,, tot ce-i romanesc nu piere, dacii inca mai traiesc, scoateți steagul la vedere, pe pamantul romanesc….,, Astazi, 26 iunie, este ziua Drapelului Național. Cele „trei culori” ale drapelului romanesc reprezinta o moștenire veche, originea lor aflandu-se chiar in culorile stindardului cu balaur, creat…

Iași: Expozitia „O lume in miniatura. Despre lucrurile mici ale civilizației Cucuteni”

16:30, 17.06.2024 - Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, in parteneriat cu Academia Romana, Filiala Iași – Institutul de Arheologie, Muzeul Județean Botoșani, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – Facultatea de Istorie și Geografie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”…

Ambasadorul Belgiei in Romania conferențiaza la Suceava, la un eveniment al FEAA, USV

18:20, 29.05.2024 -  John Cornet D"Elzius, ambasadorul Belgiei in Romania, va sustine o prelegere la Universitatea din Suceava in cadrul unui eveniment organizat de Facultatea de Economie, Administrație și Afaceri (FEAA).In parteneriat cu Forumul Belgiano-Roman, facultatea menționata organizeaza in perioada ...

Codul secret care se afla pe stema Romaniei. Puțini romani știu adevarul, de fapt

22:05, 08.05.2024 - Mesajul secret de pe stema RomanieiAcești doi delfini sunt adesea trecuți cu vederea, insa au o importanța și o semnificație profunda in contextul istoric și cultural al Dobrogei. Introdusa relativ tarziu, in anul 1872, stema Dobrogei este reprezentativa pentru regiunea care se invecineaza cu Marea…

Interviu. Steven Youngblood, director al revistei Global Peace Journalism: „Mass-media poate crea o atmosfera care este favorabila pacii sau cel puțin poate evita sa agraveze conflictul”

19:16, 24.04.2024 - Ultimele evoluții politice și militare din Ucraina, Israel, Iran sporesc ingrijorarea publicului larg cu privire la conflictele existente și potențiale și la efectele acestora in viitorul apropiat. In acest context internațional complicat, Libertatea a realizat un interviu cu Steven Youngblood, profesor…

Universitatea Ovidius Constanta, gazda lansarii volumului Regionalizarea. Catre un model de buna guvernanta a Romaniei, o lucrare despre regiunea Moldova

09:40, 17.04.2024 - Universitatea "Ovidius" Constanta gazduieste joi, 18 aprilie 2024, lansarea volumului "Regionalizarea. Catre un model de buna guvernanta a Romaniei". Evenimentul va avea loc in Sala Senatului din campusul universitar ndash; Corp A Aleea Universitatii, nr.1 , incepand cu ora 12.00. "Facultatea de Istorie…

Șimleuanul Catalin Țurcaș, printre evaluatorii celor mai buni elevi din țara la matematica

11:35, 12.04.2024 - Catalin Țurcaș este cadru didactic la Universitatea „Babeș Bolyai”, Facultatea de Matematica și Informatica din Cluj-Napoca. Cu ani in urma, in timpul liceului, șimleuanul a fost unul dintre elevii cu cele mai bune rezultate la matematica din lume. A obținut mai multe medalii de aur la concursuri naționale…

Comisarii Garzii de Mediu Dolj au plantat copaci in padurea Bratovoiești

10:00, 06.04.2024 - Comisarii GNM-CJ Dolj au participat la o acțiune de plantare de copaci in padurea Bratovoești, habitat natural protejat, organizata de Centrul Județean pentru Protecția Naturii, Turism și Dezvoltare Durabila Dolj. Grija pentru mediu este o preocupare constanta, cu atat mai mult cu cat in luna Padurii,…


Ce parere ai despre aceasta stire?