Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Moșii de vară 2024. Ce NU ai voie să dai de pomană de Sâmbăta Morților. Multă lume nu știe asta

Publicat:
Moșii de vară 2024. Ce NU ai voie să dai de pomană de Sâmbăta Morților. Multă lume nu știe asta

MOSII DE VARA 2024. Ținuți in sambata Rusaliilor, Moșii de vara sunt unul dintre cele mai importante momente ale cultului morților. In trecut, se credea ca sufletele morților, dupa ce au parasit mormintele in și au zburat slobode timp de 50 de zile, se intorc in lumea subterana in sambata Rusaliilor. Pentru ca aceasta reintoarcere sa se desfasoare fara incidente, oamenii savarseau rituri de induplecare si de imbunare a spiritelor mortilor: impodobeau gospodariile si mormintele cu ramuri de tei si faceau pomeni fastuoase, practici ce s-au pastrat pana astazi in satele bucovinene. Moșii…

Citeste articolul mai departe pe realitatea.net…  

Sursa articol si foto: realitatea.net


Stiri pe aceeasi tema

Tradiții la „Moșii de vara”

12:01, 22.06.2024 - Sambata e „ziua mortilor”, dupa randuielile religiei crestine, respectiv sarbatoarea cunoscuta sub denumirea de  „Moșii de Vara” sau „Sambata Morților”. „Din toate Sambetele si prin urmare din toti , ziua cea mai nimerita pentru facerea pomenilor si pomenirilor este , in Ajunul Duminicii mari, numita…

Moșii de Vara 2024. Ce trebuie sa dai de pomana de Sambata Morților

11:11, 22.06.2024 - Moșii de Vara pica de 22 iunie, cu o zi inainte de sarbatoarea de Rusalii. Credincioșii fc diverse practici, inclusiv mersul la biserica, pomana sau curațarea mormintelor. Prin aceste lucruri, comunitațile iși amintesc de stramoși și de cei dragi care nu mai sunt printre ei, menținand astfel legatura…

Simpozion național la Marghia, in Argeș: „Calușul – tradiție in contemporaneitate”

06:55, 22.06.2024 - Satul argeșean Marghia din comuna Lunca Corbului este, sambata, 22 iunie, gazda a Simpozionului național „Calușul – tradiție in contemporaneitate”. Totodata, in sambata Moșilor de vara, dar și in preziua Rusaliilor, are loc și reuniunea ceteler de calușari de pe Valea Cotmenei. Citește și: Festivalul…

Vopsitul oualor de Paște: Culori, metode naturale, tradiții romanesti si variante moderne

15:25, 02.05.2024 - Vopsitul oualor de Paște: Culori, metode naturale, tradiții romanesti si variante moderne Traditia populara spune ca ouale vopsite in Joia Mare si mancate de Pasti apara de suferinte si necaz, iar coaja lor, ingropata in pamantul pasunilor, apara vitele de deochi si de napasta.Vopsitul oualor de Paște.…

De ce se da MOBILA de pomana la parastasul de 40 de zile? Ce spune tradiția bisericeasca și ce spun tradițiile

19:15, 26.04.2024 - Parastasul de 40 de zile dupa moarte, numit si parastas de 6 saptamani, are o mare insemnatate in tradiția creștina, fiind asociat cu perioada care a trecut din momentul morții lui Iisus pana la Inalțarea Sa la Ceruri.Altfel spus, este momentul in care sufletul defunctului se inalța la Ceruri, alaturi…

Tradiții și obiceiuri in Ajunul Sfantului Gheorghe

18:45, 22.04.2024 - Din batrani se spune ca in noaptea de 22 spre 23 aprilie se deschid Cerurile. Acum este momentul cand oamenii incearca sa fure puțin din tainele destinului, iar natura primește forțe sa iasa din lanțurile frigului. Se credea ca acum descantatoarele fura mana vitelor, a campului, ii chinuie pe oameni.…

Cand se vopsesc ouale de Paste. Greseala pe care gospodinele o fac an de an

10:50, 18.04.2024 - Folclorul conserva mai multe legende crestine care explica de ce se inrosesc ouale de Pasti si de ce ele au devenit simbolul sarbatorii Invierii Domnului. Una dintre ele relateaza ca Maica Domnului, care venise sa-si planga fiul rastignit, a asezat cosul cu oua langa cruce si acestea s-au inrosit de…

1 Aprilie – Ziua Pacalelilor. Origini și superstiții

09:05, 01.04.2024 - Anual, ziua de 1 Aprilie este destinata pacalelilor. Oamenii fac diverse farse care sa starneasca zambete pe buzele celor pacaliți. Ziua Pacalelilor se sarbatorește peste tot in lume. Obiceiul dateaza inca din secolul XVI, iar oamenii iși fac unii altora farse, mai mult sau mai puțin stanjenitoare.…


Ce parere ai despre aceasta stire?