Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Cum apare „boala sărutului“. Perfida infecţie contactată prin salivă seamănă cu o răceală, dar este mult mai gravă

Publicat:

Cunoscuta in popor sub denumirea de "boala sarutului", mononucleoza este o infectie cu , prezent in saliva. Acest virus se transmite doar prin sarut sau prin saliva si declanseaza o afectiune care seamana cu raceala, dar e mult mai grava. Se poate transmite si prin imprumutarea tacamurilor si, rareori, prin stranut ori tuse. Poate provoca ruptura de splina sau insuficienta hepatica.

Cum apare boala sarutului

Virusul Epstein Barr se ga­seste in mod normal in saliva, insa boala se declanseaza cand imunitatea scade si virusul incepe sa se inmulteasca.

„Boala…

Citeste articolul mai departe pe adevarul.ro…  

Sursa articol: adevarul.ro


Stiri pe aceeasi tema

Boala mana-picior-gura, cea mai contagioasa dintre bolile vacanței!

23:50, 25.06.2024 - Boala mana-picior-gura (HFMD – hand-foot-and-mouth disease) este probabil cea mai contagioasa dintre bolile vacanței de vara, avertizeaza conf. univ. dr. Mihai Craiu, care ofera și un ”plan simplu” pentru ținerea acesteia sub control. Aceasta boala este produsa de enterovirusuri non-poliomielitice,…

Pacientii romani, diagonosticati pe banda rulanta cu febra dengue. Ce este aceasta boala si cum se transmite

10:25, 21.06.2024 - Epidemiologii atrag atenția asupra unui nou fenomen periculos, ce a determinat ca pacientii romani sa fie diagnosticati, la cemerele de garda, cu febra dengue. O specie invaziva de tantari face ravagii in aceasta vara. Boala „febra dengue”, transmisa de tantari Boala transmisa rapid in Europa a ajuns…

INSP: 650 de noi cazuri de rujeola, raportate doar in ultima saptamana!

11:35, 19.06.2024 - Numeroasele cazuri de rujeola continua sa ii ingrijoreze pe medici. Aproape 650 de imbolnaviri au fost raportate doar in ultima saptamana. Institutul National de Sanatate Publica atrage atentia ca 18 persoane au murit de la inceputul anului trecut din cauza rujeolei. Cunoscuta si ca pojar, aceasta este…

Sase semne care ar putea indica o boala de inima. „Bolile de inima apar, adesea, «in tacere», spune un chirurg

23:36, 13.06.2024 - Un medic chirurg spune ca, uneori, simptomele usoare care avertizeaza asupra unor boli ale inimii sunt trecute cu vederea si puse pe seama varstei sau a stresului. Va prezentam in continuare care sunt acestea.

Alte boli ale copilariei iau cu asalt colectivitatile. Infectionist: „Extrem de putine cazuri au necesitat internare”

05:25, 12.06.2024 - Dupa rujeola si scarlatina, alte boli ale copilariei au inceput sa faca ravagii in colectivitatile de prescolari si scolari din clasele primare. In ultima perioada, parintii trebuie sa gestioneze simptome specifice pentru boala obrajilor palmuiti si boala gura-mana-picior. Medicul infectionist Daniela…

Mihai Craiu: Pentru fiecare caz de rujeola care apare intr-o comunitate de copii cu putina vaccinare, vor aparea intre 16 si 20 de noi cazuri

16:35, 11.05.2024 - Medicul pediatru Mihai Craiu afirma ca, in comunitatile de copii unde ratele de vaccinare impotriva rujeolei sau a tusei convulsive sunt foarte scazute, rata de multiplicare a bolii este foarte mare. Potrivit acestuia, un copil diagnosticat cu rujeola poate imbolnavi pana la 20 de copii, iar un pacient…

Tezaurizarea compulsiva: boala prea puțin cunoscuta, care te poate ucide

06:10, 17.04.2024 - Tulburarea de tezaurizare compulsiva pare a fi prezenta in randul populației in proporție de 2 pana la 5%, ceea ce o face mai prevalenta decat schizofrenia. Afecteaza barbați și femei in numar aproximativ egal. Dar sa-i desfacem tainele.

Scutirile de la impozitarea concediilor medicale, adoptate de guvern. Decizia ramane tot la mana medicilor

21:55, 09.04.2024 - Guvernul a aprobat, prin ordonanta de urgenta, scutirea de la plata cotizatiei asigurarilor de sanatate in indemnizatiile concediilor medicale pentru anumite categorii de pacienti. Este vorba de persoanele care sufera de afecțiuni grave, multe dintre ele incluse in programele naționale. „Principiul…


Ce parere ai despre aceasta stire?