Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Colindatul românesc, în Patrimoniul UNESCO!

Publicat:

UNESCO a decis azi sa introduca Colindatul romanesc in ceata barbateasca in lista Patrimoniului cultural imaterial, conform unui comunicat publicat pe site-ul institutiei.

Ritualul romanesc de Craciun al Colindatului in ceata barbateasca, sustinut din generatie in generatie de tineri din satele din Romania si , care merg din casa in casa si interpreteaza cantece rituale (colinde), primind in schimb cadouri simbolice si bani, are importanta functie de a pastra identitatea sociala si de a asigura coeziunea comunitatilor in care se practica, conform comunicatului UNESCO,…

Citeste articolul mai departe pe jurnalul.ro…  

Sursa articol: jurnalul.ro


Stiri pe aceeasi tema

Cu Braul romanesc, romanii au scris istorie la Nurnberg

11:16, 24.06.2024 - Centrul Cultural Romano-Moldo-German „Dumitru Dorin Prunariu” din Nurnberg, Germania, a reusit sa intre de doua ori in Cartea Recordurilor pentru cel mai lung brau romanesc confectionat in trei luni, care masoara 1.667,41 de metri si pentru cel mai greu brau, care a cantarit 70 de kilograme. Braul romanesc…

Austria lupta pentru faimoasele sale standuri cu carnati! Vrea includerea lor pe lista patrimoniului UNESCO

15:35, 23.06.2024 - La fel ca balurile, cafenelele si Opera, simbolizeaza stilul de viata vienez, dar sunt amenintate cu disparitia: capitala Austriei vrea sa protejeze faimoasele sale standuri cu carnati prin includerea lor pe lista patrimoniului UNESCO, informeaza AFP, citat de Agerpres.

Ziua Eroilor a fost la Cornu o mare sarbatoare

22:00, 13.06.2024 - Înalțarea Domnului, sarbatorita la patruzeci de zile dupa Înviere, este și ziua de pomenire a tuturor Eroilor neamului românesc. În cele doua razboaie mondiale de la începutul secolului trecut, România a pierdut aproape un milion de soldați și oameni de rând.…

Romania are, de astazi, primul ONG de promovare a tradițiilor, acreditat de UNESCO

19:45, 12.06.2024 - Romania are, de astazi, primul ONG de promovare a tradițiilor, care a primit acreditare UNESCO. Este vorba despre Asociația ART – meșteșugurile Prutului din Iași. Din aceasta fac parte 54 de meșteri populari din zona Moldovei, dar și din alte bazine etnografice ale țarii și din Republica Moldova. Procesul…

Bookfest 2024: Mesajul lui Iohannis: Dialogul cultural creeaza punti care apropie popoarele si ajuta statele sa isi consolideze colaborarea

13:25, 29.05.2024 - „Am conferit Inaltul Patronaj editiei a XVII-a a Salonului International de Carte Bookfest care se deschide astazi la Bucuresti, convins fiind ca eforturile organizatorilor, participarea numeroasa a autorilor si a editurilor vor contribui la cresterea interesului publicului pentru carte, literatura…

Sedinta de guvern de joi, 23 mai: Lista proiectelor aflate pe masa executivului

23:20, 22.05.2024 - "In concordanta cu cele 11 obiective ale Strategiei UE pentru tineret 2019 - 2027, Strategia Nationala pentru Tineret 2024 - 2027 acopera problematici diverse din domeniul educatiei, sanatatii, excluziunii sociale, ocuparii si antreprenoriatului, protectiei mediului precum si din alte domenii care pot…

Un film romanesc și unul Romania – Republica Moldova participa la festivalul de film de la Moscova, in ciuda sancțiunilor asupra Rusiei. Regizorul roman s-a fotografiat alaturi de Maria Zaharova

13:10, 25.04.2024 - Un film realizat in Romania, intitulat “21 de rubini”, a fost prezentat in cadrul festivalului de film de la Moscova (19 – 26 aprilie 2024), deși festivalul nu mai este recunoscut de țarile occidentale, iar regizorul fimului, Ciprian Mega, care este și preot, s-a fotografiat alaturi de Maria Zaharova,…

De ce se crede ca nu este bine sa stai la umbra unui nuc. Este considerat a fi un arbore demonic in spațiul cultural romanesc

09:00, 11.04.2024 - Cați dintre noi nu au fost avertizați, macar o data in viața, in anii copilariei, in vacanțele petrecute la bunici, sa nu stam la umbra unui nuc? Este o teama transmisa din generație in generație, dar de ce este acest pom asociat cu forțe malefice? In spațiul cultural romanesc a ajuns chiar sa fie considerat…


Ce parere ai despre aceasta stire?