Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Când a apărut inspectorul de morți în Transilvania?

Publicat:

La mijlocul secolului al XIX-lea, Transilvania era o provincie situata la periferia . Era o societate preponderent rurala, multietnica și multiconfesionala, populația majoritara a provinciei fiind constituita din romani de religie greco-catolica. Mentalitatea oamenilor simpli era puternic impregnata de sentimentul religios consolidat de-a lungul multor secole in care Biserica a fost singura abilitata sa controleze și sa rezolve aproape in exclusivitate problemele legate de naștere, casatorie și moarte. Erau comunitați profund ancorate in superstiții vechi, inclusiv cele legate

Citeste articolul mai departe pe historia.ro…  

Sursa articol: historia.ro


Stiri pe aceeasi tema

Ancheta a Inspectoratului Școlar Maramureș, dupa ce subiectele la romana de la Evaluarea Naționala au aparut in presa in timpul examenului

11:35, 25.06.2024 - Subiectele de la proba de limba romana de la Evaluarea Naționala 2024 s-au scurs dintr-un centru de examen din Baia Mare. Acestea au aparut in mediul online, pe grupuri de parinți, și apoi in presa, la puțin timp dupa ora 9:00, ora de start a probei scrise, transmite Edupedu.Subiectele s-au scurs din…

VIDEO Atac armat in Rusia: a fost vizata o biserica ortodoxa, o sinagoga și un post de Poliție / Cel puțin doi morți

20:05, 23.06.2024 - Doi ofițeri de poliție au fost uciși, iar un altul a fost ranit, dupa bombardarea unei sinagogi, a unei biserici din Daghestan (Rusia), dar și asupra unui post de poliție, a informat duminica serviciul de presa al Ministerului Afacerilor Interne din Daghestan pe canalul Telegram.

Cea mai veche biserica creștina din Transilvania. Cum va fi amenajata locația ruinelor descoperite in Cetatea din Alba Iulia

21:01, 20.06.2024 - Cea mai veche biserica creștina din Transilvania. Cum va fi amenajata locația ruinelor descoperite in Cetatea din Alba Iulia Cea mai veche biserica creștina din Transilvania. Consiliul Județean Alba și Arhiepiscopia Romano-catolica de Alba Iulia vor colabora pentru amenajarea locației unde au fost descoperite…

Festivalul medieval Herina Benedictum, 1 – 2 iunie 2024: O fascinanta calatorie pe un taram prea puțin cunoscut

16:10, 28.05.2024 - Undeva intre legenda și adevar istoric, Biserica din Herina a fost construita la inceputul secolului al XIII-lea de catre calugarii benedictini. Cu o arhitectura deosebita, biserica este un reper important al patrimoniului medieval din Europa centrala, iar in 1 – 2 iunie 2024, porțile acestui edificiu…

O bisericuța de la poalele Munților Rodnei, in UNESCO? Primarul Valentin Grapini ii pregatește o reabilitare de 6 mil euro

15:30, 28.05.2024 - Primarul din Rodna, Valentin Grapini se pregatește sa puna comuna de la poalele Munților Rodnei pe harta culturala a județului Bistrița-Nasaud și de ce nu a țarii. In centru este biserica greco-catolica, care este beneficiara unui proiect de reabilitare de 6 milioane de euro, și pe care primarul o vrea…

Bijuteria medievala lasata de sași la Tarpiu poate fi vizitata! Ghid este chiar preotul din localitate

17:11, 24.05.2024 - Nu puține sunt locurile din Transilvania unde comunitațile ortodoxe au preluat și salvat bisericile sasești. Este și cazul localitații Tarpiu, unde biserica medievala a fost restaurata și poate fi vizitata. Ghid este chiar preotul ortodox din localitate. O bijuterie ce merita vizitata! In asta s-a transformat…

Crima pasionala, urmata de sinucidere! Un dascal și-a gasit parinții morți, dupa ce s-a intors de la biserica

11:46, 22.05.2024 - Caz dramatic in comuna Tacuta, acolo unde doi soți de 59, respectiv, 62 de ani, au fost gasiți decedați, intr-o balta de sange.Macabra descoperire a fost facuta chiar de fiul celor doi, dascal la biserica din Protopopești, Vaslui. A fost data alarma și, in scurt timp, zona a fost impanzita de polițiști…

Comemorare. ”Matei Basarab, cel mai mare ctitor al neamului nostru”

00:06, 10.04.2024 - Directia pentru Cultura Valcea a dat startul evenimentelor dedicate domnitorului muntean Matei Basarab, de la a carui moarte s-au implinit marti 370 de ani, printr-o ceremonie restransa la Manastirea Arnota din Costesti, locul unde este inmormantat voievodul de al carui nume se leaga, printre multe…


Ce parere ai despre aceasta stire?