Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

AJUNUL ANULUI NOU. Obiceiuri şi tradiţii, cum este bine să întâmpini ANUL NOU 2019

Publicat:

Revelionul este denumirea moderna a noptii de 31 decembrie spre 1 ianuarie, ceremonialul de innoire simbolica a timpului purtand inainte denumirea de "". "Reveillon", cuvantul de origine franceza, se traduce prin "veghe", are sensul de ospat, petrecere la miezul noptii si desemneaza vechiul ceremonial funerar al antichitatii geto-dace ce celebra moartea si renasterea simbolica a primului zeu al omenirii, Anul. Abia in 153 i.Hr a fost fixata oficial data de incepe a noului an pe 1 ianuarie. Pana atunci romanii sarbatoreau dupa randuiala vechiului calendar, cand anul incepea…

Citeste articolul mai departe pe rtv.net…  

Sursa articol: rtv.net


Stiri pe aceeasi tema

Sanzienele sau Dragaica, noaptea in care cerurile se deschid. Tradiții și obiceiuri.

15:51, 24.06.2024 - La 24 iunie sunt marcate in calendarul popular Sanzienele sau Dragaica, asociate sarbatorii crestine a Nasterii Sfantului Proroc Ioan Botezatorul si prilejuite, in acelasi timp, de solstitiul de vara, ziua cea mai lunga a anului.

24 iunie: Sanzienele una dintre cele mai vechi tradiții din Romania. Obiceiuri, superstiții și mituri despre Noaptea de Sanziene

06:35, 24.06.2024 - 24 iunie: Sanzienele una dintre cele mai vechi tradiții din Romania. Obiceiuri, superstiții și mituri despre Noaptea de Sanziene 24 iunie: Sanzienele una dintre cele mai vechi tradiții din Romania. Este o tradiție plina de obiceiuri și superstiții, care in timp a fost asimilata unei sarbatori creștine. …

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Rusalii, pe 23 si 24 iunie 2024. Ce nu e bine sa faci la sarbatoarea de duminica și luni

00:05, 23.06.2024 - Duminica și luni, pe 23 și 24 iunie, ortodocșii sarbatoresc Pogorarea Sfantului Duh peste sfinții apostoli. In popor, sarbatoarea este cunoscuta drept Cincizecimea, Duminica Mare sau Rusaliile. In unele zone din Romania, in aceste zile se țin mai multe tradiții și obiceiuri.

Astazi, 19 mai: Rusaliile la Catolici. Tradiții și obiceiuri. Cand pica Rusalile la Ortodocși 2024

07:50, 19.05.2024 - Astazi, 19 mai: Rusaliile la Catolici. Tradiții și obiceiuri. Cand pica Rusalile la Ortodocși 2024 In fiecare an, la 50 de zile de la Sarbatoarea Sfintelor Pasti, crestinii sarbatoresc Rusaliile. Sarbatoarea de Rusalii cade intotdeauna duminica, la zece zile dupa Inaltare si la 50 de zile dupa Paste.…

Sambata Mare 2024 - tradiții și obiceiuri. Sfanta Lumina este adusa de la Ierusalim in ultima zi din Postul Paștelui

07:05, 04.05.2024 - Sambata Mare pica anul acesta pe 4 mai și reprezinta ziua in care trupul lui Iisus Hristos a fost pus in mormant. Este de asemenea ultima zi a Saptamanii Patimilor, in care crestinii ortodocși se pregatesc pentru sarbatoarea Invierii Mantuitorului. In ultima zi din Postul Paștelui sunt urmate mai multe…

Vinerea Mare 2024 - tradiții și obiceiuri. Credincioșii ortodocși țin post negru pe 3 mai

07:05, 03.05.2024 - Vinerea Mare pica anul acesta pe data de 3 mai și reprezinta pentru creștinii ortodocși ziua cand a fost rastignit pe cruce Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, si a fost pus in mormant. Vinerea Mare se mai numește și Vinerea Patimilor sau Vinerea Seaca, pentru ca este zi de post negru, adica nu se mananca…

Sambata lui Lazar sau Moșii de Florii, marea sarbatoare care precede Floriile. Tradiții, obiceiuri și semnificații

21:10, 26.04.2024 - Sambata lui Lazar sau Moșii de Florii, marea sarbatoare care precede Floriile. Tradiții, obiceiuri și semnificații Sambata lui Lazar sau Moșii de Florii, este o sarbatoare creștina ortodoxa care precede Floriile și Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor (Saptamana Sfanta). Aceasta sarbatoare cade in…

Tradiții și obiceiuri in Ajunul Sfantului Gheorghe

18:45, 22.04.2024 - Din batrani se spune ca in noaptea de 22 spre 23 aprilie se deschid Cerurile. Acum este momentul cand oamenii incearca sa fure puțin din tainele destinului, iar natura primește forțe sa iasa din lanțurile frigului. Se credea ca acum descantatoarele fura mana vitelor, a campului, ii chinuie pe oameni.…


Ce parere ai despre aceasta stire?