Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

20:20, 16.10.2022

Producția de lapte și de bere, în pericol din cauza secetei istorice din vară

Seceta din această vară, cea mai severă din ultimele decenii, ar putea duce la o penurie în cazul unui aliment de bază precum laptele, scrie Fernando Valladares, profesor în Departamentul de Biogeografie și Schimbări…




15:41, 05.10.2022

Constitutional Court postpones for October 26 debates on President Iohannis' notification on Aquaculture Law

The Constitutional Court of Romania (CCR) postponed for Wednesday, October 26, the debates on President Klaus Iohannis' notification on the Aquaculture Law. Fii la curent cu cele mai noi stiri. Urmărește stiripesurse.ro…




13:41, 05.10.2022

Ce sunt armele nucleare tactice, cu care ne ameninţă Rusia?

Rachetele nucleare tactice au aparut pe scena internationala, dupa ce presedintele rus Vladimir Putin, care se confrunta cu pierderi pe câmpul de lupta în estul Ucrainei, a amenintat ca Rusia „va folosi toate sistemele…




12:20, 05.10.2022

Law by which administrative-territorial units acquire agricultural land outside towns IS unconstitutional

The Constitutional Court of Romania (CCR) admitted, on Wednesday, the referral of President Klaus Iohannis in connection with the law allowing administrative-territorial units to purchase agricultural land outside…




15:05, 20.09.2022

În timp ce AUR vrea să interzică insectele în alimentație, specialiștii recomandă să înlocuim carnea cu ele: „Sunt o sursă mai sustenabilă de proteine”

Insectele sunt bogate în grăsimi și proteine și conferă toți aminoacizii de care corpul uman are nevoie. În plus, reprezintă o sursă de hrană mult mai sustenabilă, pentru că creșterea lor presupune costuri mai…




10:06, 19.09.2022

Înmormântarea reginei Elisabeta a II-a. Cum s-a transformat protocolul pentru funeraliile regale britanice în ultimul secol

Regina Elisabeta a II-a va fi înmormântată luni, la Castelul Windsor, în cadrul unei ceremonii pregătite în detaliu de către britanici încă anii 60. Cum s-a transformat protocolul pentru funeraliile regale britanice…




13:46, 21.08.2022

Se poate muri de tristețe, dar și de fericire. Ce este sindromul takotsubo

„Mort de supărare” a fost doar o figură de stil până în 2002, când dr. Hikaru Sato și colegii lui de la spitalul orașului Hiroshima au descris într-un studiu cardiomiopatia takotsubo, o afecțiune care a primit…




11:25, 16.08.2022

“Chemarea lui Cthulhu şi alte povestiri” de H.P.Lovecraft

Descopera în aceste povestiri slabiciunea mintii omenesti în fata unei puteri izvorîte dintr-o inteligenta nepamânteasca.   În cele douasprezece povestiri care alcatuiesc volumul lui H.P. Lovecraft, scriitorul…




17:30, 14.08.2022

Trei cercetători au descoperit cum se pot produce panouri solare mai ieftine. Tratează „alergia” siliciului la lumină cu un laser puternic

Vremea extremă din ultima perioadă subliniază nevoia reducerii emisiilor de dioxid de carbon care duc la creșterea temperaturilor globale. Acest lucru necesită o tranziție rapidă către surse de energie regenerabile.…




12:15, 11.08.2022

Un studiu privind depresia naște polemici: Sunt medicamentele antidepresive eficiente?

Beneficiul antidepresivelor ar putea fi pus sub semnul întrebării întrucât depresia nu este legată de un dezechilibru chimic. Această ipoteză, susţinută recent de o psihiatră britanică, este larg contestată, însă…




13:06, 01.08.2022

Ce ar însemna retragerea Papei Francisc pentru Biserica Catolică. Soluții pentru un pontificat mai lung

Papa Francisc ar putea fi al treilea papă în istoria Bisericii Catolice care se retrage și al doilea consecutiv, după Benedict, în 2013. Chiar dacă Papa Francisc, în vârstă de 85 de ani, se va retrage sau nu, Biserica…




19:30, 23.07.2022

Turcia cere explicații privind organizarea de „propagandă teroristă” în Suedia

Ministerul de Externe din Turcia a decis convocarea atașatului diplomatic al Suediei la Ankara pentru a-și transmite „reacția puternică” de condamnare la ceea ce a numit „propaganda teroristă” în timpul protestului…




19:00, 17.07.2022

Știința cetățenească, o idee care face furori, dar cine are acces la ea?

95% dintre voluntarii din domeniul științei cetățenești sunt albi și au avut acces la educație, arată un studiu recent. În familiile vulnerabile, copiii nu au timp sau resurse să își cultive dragostea pentru știință.…




08:05, 08.07.2022

Politicienii trăiesc mai mult?

Daniel Săuca E clar: am ratat și oportunitatea asta: „Oamenii politici trăiesc, în general, mai mult decât oamenii din comunitățile pe care le reprezintă, arată un nou studiu realizat de cercetători în domeniul…




19:45, 04.07.2022

Franța: O anchetă națională relevă că starea mintală a studenților la medicină este preocupantă

Anchetele privitoare la starea mintală a studenților la medicină și a medicilor tineri din Franța, publicată în The Conversation, arată o creștere a celor care se confruntă cu stări de anxietate, de depresie și…




09:00, 02.07.2022

O nouă doză de vaccin anti-COVID, acum sau la toamnă? Doi imunologi din SUA explică noile seruri și cum trebuie combinate

Companiile care produc vaccinurile anti-COVID lucrează la noi versiuni ale serurilor pentru ca acestea să fie mai eficiente în fața tuturor variantelor de virus. Cum protecția oferită de un vaccin se reduce în…




09:15, 16.06.2022

Cum a ajuns rubla rusească mai puternică decât înainte de război 

În ciuda pronosticurilor că rubla va continua să se prăbușească, dolarul american valorează acum 57 de ruble – cel mai bun curs de schimb din ultimii patru ani pentru moneda rusească. Profesorul de economie Kirill…




09:26, 31.05.2022

Norvegia și Finlanda au niveluri similare de deținere a armelor ca SUA, dar mult mai puține crime prin împușcare. De ce?

Există și alți factori din societate care determină violența care implică armele de foc, nu doar o lege prea permisivă pentru procurarea lor. The Conversation face o comparație între numărul celor care dețin arme…




15:05, 30.05.2022

Copiii nu înțeleg mai bine „ce au greșit” dacă sunt bătuți. Sfaturi pentru părinți

„Disciplinarea copiilor ar trebui lăsată la latitudinea părinților”, a fost replica secretarului britanic pentru educație, Nadhim Zahawi, care a lansat o dezbatere publică națională, scrie Școala 9 . Oamenii de…




17:05, 28.05.2022

Istoria masacrelor din școlile americane. Cel mai tânăr atacator avea 11 ani. „Sunt motivați de o ură generalizată”

Încă din anii ‘90, școli, universități, campusuri din Statele Unite au fost țintele unor atacuri armate. Majoritatea teroriștilor au fost tineri, elevi sau studenți. De obicei, armele erau procurate de la părinți…




20:06, 23.05.2022

Nu ați avut COVID încă? Ar putea fi mai mult decât noroc. Explicația unei cercetătoare

Cunoaștem cu toții câțiva dintre acei oameni norocoși care, cumva, au reușit să evite să se îmbolnăvească de COVID. Există vreun motiv științific pentru care o persoană ar putea fi rezistentă la infectare, în condițiile…




13:30, 22.05.2022

Negocierile de aderare la NATO a Finlandei şi Suediei, blocate de Turcia. Care este MOTIVUL

Negocierile de aderare la NATO a celor două state, Finlanda şi Suedia, au fost blocate de Turcia, însă opoziția lui Erdogan s-ar putea schimba în urma unor negocieri diplomatice, scrie The Conversation.




09:25, 22.05.2022

Analiză. De ce nu vrea Turcia ca Finlanda și Suedia să intre în NATO

Negocierile de aderare la NATO a celor două state, Finlanda şi Suedia, au fost blocate de Turcia, însă opoziția lui Erdogan s-ar putea schimba în urma unor negocieri diplomatice, scrie The Conversation . Președintele…




23:45, 16.05.2022

Pădurile nu ne vor salva de efectele devastatoare ale crizei climatice. De ce următorul deceniu va fi decisiv STUDIU

Când oamenii vorbesc despre modalități de a încetini schimbările climatice, ei menționează adesea copacii și plantarea de copaci, din motive întemeiate.Pădurile preiau o mare cantitate din dioxidul de carbon care…




17:51, 08.05.2022

Și dacă timpul nu există, de fapt? Fizica trece printr-o criză, iar noile evoluții arată că e nevoie de o altă teorie

Există timpul? Răspunsul la această întrebare poate părea evident: bineînțeles că există! E suficient să privim un calendar sau un ceas. Dar evoluțiile din domeniul fizicii sugerează că inexistența timpului este…




00:10, 04.05.2022

Îndulcitorii artificiali ar putea fi asociați cu riscul de cancer

Îndulcitorii sunt de mult timp considerați a fi periculoși pentru sănătate. Diverse studii au legat consumul exagerat de îndulcitori cu afecțiuni ca obezitatea, diabetul tip 2 și cele cardiovasculare. Dar legăturile…




08:55, 01.05.2022

Slăbiţi mai mult cu dieta intermittent fasting? Răspunsul: Nu prea!

Un studiu realizat pe un esantion de 139 de persoane cu vârsta medie de 32 de ani si greutatea medie de 88 kg a încercat sa raspunda la întrebarea daca populara dieta cu intermittent fasting ajuta la scaderea mai…




18:05, 29.04.2022

Ar trebui să purtăm în continuare mască de protecție în spațiile închise, chiar dacă nu mai este obligatorie? Sfaturile specialiștilor

Mai multe țări europene, printre care și România , au ridicat majoritatea măsurilor anti-COVID, impuse la începutul pandemiei. Purtarea măștii de protecție nu mai este obligatorie nici în spațiile închise, nici…




08:05, 20.04.2022

Cum au scăpat de mașini marile orașe europene. Taxele pe trafic reduc aglomerația cu o treime, desființarea parcărilor, cu 20%

O cercetare recentă analizează cele mai bune practici folosite de câteva orașe europene pentru a-i face pe cetățeni să renunțe la utilizarea mașinilor personale, în favoarea bicicletelor sau a transportului în…




20:05, 17.04.2022

Delfini, lamantini și țestoase. Ce animale acvatice mari sunt vânate și comercializate în Africa

În cea mai mare parte a lumii, și în special în zonele tropicale și subtropicale, animalele acvatice sălbatice mari sunt vânate și comercializate, unele specii fiind puse în pericol. The Conversation explică de…