Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

09:55, 03.06.2024

Românii de la Trans Sped l-au numit pe Tiberius Popa în funcţia de CEO al companiei

Românii de la Trans Sped l-au numit pe Tiberius Popa în funcţia de CEO al companiei

Popa aduce cu el o bogată experienţă în implementarea de mari proiecte de IT şi telecomunicaţii, având un parcurs profesional  în funcţii de conducere la companii de top precum Ooredoo Group Qatar, Vodafone, Deutsche…




14:30, 13.12.2022

DESCOPERIRE EPOCALĂ. Un fizician român explică cum o invenție a cercetătorilor americani în fuziune nucleară ar putea aduce „energie aproape fără limite”.…

Octavian Micu, fizician și cercetător la Institutul de Științe Spațiale, explică pentru cititorii Libertatea ce înseamnă această descoperire, venită după mai bine de șapte decenii de cercetare.  Pentru prima dată,…




10:06, 09.11.2022

O nouă victorie internațională repurtată de lucaciști! Două medalii de argint la Olimpiada Internațională de Astronomie și Științe Spațiale pentru Juniori

O nouă victorie internațională repurtată de lucaciștii noștri sub bagheta inegalabilului magistru, profesorul Lucian Stoian! În perioada 31 octombrie-7 noiembrie 2022, s-a derulat, la Câmpulung Moldovenesc, Olimpiada…




19:20, 07.11.2022

Olimpiada Internațională de Astronomie și Științe Spațiale: Două medalii de argint pentru elevii Iercoșan Adrian și Petrenciuc Daniel, din clasa a IX-a,…

Olimpiada Internațională de Astronomie și Științe Spațiale: Două medalii de argint pentru elevii Iercoșan Adrian și Petrenciuc Daniel, din clasa a IX-a, de la Colegiul Național „Vasile Lucaciu” Baia Mare În perioada…




09:05, 13.08.2022

A fost lansat pe orbită: Primul nanosatelit al Chișinăului

Nanosatelitul TUMnanoSAT, a fost lansat cu succes, vineri, pe orbită de către astronauții de la Stația Spațială Internațională (SSI). A fost construit de Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM). La eveniment au…




19:16, 12.08.2022

(video) Moment istoric pentru Moldova: A fost lansat pe orbită primul satelit construit în țară

Eveniment istoric pentru Moldova. Astăzi a fost lansat pe orbită nanosatelitul TUMnanoSAT, fapt ce reprezintă o premieră pentru țara noastră. Satelitul a fost construit de Universitatea Tehnică a Moldovei, a trecut…




15:45, 12.08.2022

TUMnanoSAT, lansat în spațiu. A fost elaborat de studenții moldoveni

Pe 12 august, echipa Stației Spațiale Internaționale (ISS) a lansat pe orbită primul satelit moldovenesc TUMnanoSAT. Satelitul a fost elaborat de echipa de cercetare a Universității Tehnice din Moldova. În iunie-august…




21:36, 11.08.2022

Premieră pentru Moldova: În cîteva ore, UTM transportează pe orbită nanosatelitul TUMnanoSAT

În perioada iunie-august 2021, satelitul TUMnanoSAT, construit de Universitatea Tehnică a Moldovei, a trecut toate testele funcționale la Institutul de Științe Spațiale din România, conform rigorilor Agenției de…




16:40, 29.07.2022

O stea neutronică ultramasivă, observată de astronomi

Astronomii au observat cel mai masiv exemplu cunoscut al unei stele neutronice, obiect clasificat drept o "vaduva neagra" care si-a crescut foarte mult masa dupa ce a înghitit cea mai mare parte din materia unei…




17:25, 22.03.2022

Francofonie, Antreprenoriat și Leadership, un model de dezvoltare pentru România

Asociația Femeilor Francofone pentru Inovare, Antreprenoriat și Știință (Asoffias) în parteneriat cu Institutul Francez din Romania, Centre International de Formation et de Recheche Avancées en Physique (CIFRA)/UNESCO,…




16:25, 15.03.2022

Conferința "Francofonie, Antreprenoriat și Leadership Francofon în România”

Asociația Femeilor Francofone pentru Inovare, Antreprenoriat și Știință (Asoffias) în parteneriat cu Institutul Francez din Romania, Centre International de Formation et de Recheche Avancees en Physique (CIFRA)/UNESCO,…




22:45, 02.03.2022

Secretul planetei Venus, la un pas de a fi descoperit. Ce au observat astronomii?

În ciuda apropierii de Pămînt și a faptului că are aproape aceleași dimensiuni, Venus este o altă lume. O echipă de cercetători, condusă de Institutul de Astrofizică și Științe Spațiale din Portugalia, este mai…




16:55, 21.02.2022

Premieră pentru Republica Moldova! Primul satelit, elaborat de UTM, va fi lansat în spațiu de către nava companiei SpaceX

Astăzi, 21 februarie, nanosatelitul TUMnanoSAT, elaborat de Universitatea Tehnica a Moldovei (UTM), după ce a trecut toate testele funcționale la Institutul de Științe Spațiale din România și conform rigorilor…




18:05, 18.02.2022

VIDEO/ Premieră în Republica Moldova! Studenții de la UTM au realizat un nanosatelit: Va di lansat în spațiu

Tinerii studenți din cadrul Centrului Național Tehnologii Spațiale de la Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) au elaborat un nanosatelit care va fi livrat în mai puțin de o săptămână în Japonia,…




13:55, 11.02.2022

Cercetătorii au descoperit o noua planetă, este considerată cea mai luminoasă de până acum

Astronomii au găsit dovezi despre o nouă planetă ce înconjoară Proxima Centauri, cea mai apropiată stea de Sistemul Solar. Aceasta ar reprezenta un sfert din masa Pământului şi ar orbita extrem de aproape…




23:55, 10.01.2022

VIDEO Republica Moldova se pregateste pentru prima sa experienta spatiala

CST-TUM (Centrul pentru tehnologii spatiale de pe langa Universitatea Tehnica a Moldovei) a inceput in urma cu cativa ani proiectarea si constructia primei misiuni spatiale a tarii, TUMnanoSat, un nanosatelit pe…




13:06, 12.11.2021

Înregistrare audio. Cum se negociază postul de director la Institutul de Științe Spațiale. „V-am întrebat: vi se potrivește? Și ați zis: da”

O înregistrare audio a unei ședințe de la Institutul Național pentru Fizica Laserilor Plasmei și Radiației surprinde o discuție despre cum s-a întocmit regulamentul pentru concursul de director al Institutului…




17:05, 04.10.2021

Verdict în cazul unor cercetători reclamați că au avansat pe nedrept: Nu ei sunt de vină, ci Ministerul Educației! Șeful Institutului de Științe Spațiale…

Patru cercetători de la Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiațiilor (INFLPR) și-au obținut gradul de cercetător științific I fără să îndeplinească condițiile din lege. A confirmat, la finalul…




22:25, 03.09.2021

Chinezii au prezentat un prototip pentru misiuni pe Marte

China a creat un prototip de mini-elicopter pentru activităţi de monitorizare în cadrul viitoarelor misiuni pe Marte. Prototipul are un aspect similar cu cel al mini-elicopterului robotizat Ingenuity, dezvoltat…




17:21, 02.09.2021

China a dezvoltat un prototip de mini-elicopter pentru misiuni pe Marte

China a dezvoltat un prototip de mini-elicopter pentru activităţi de monitorizare în cadrul viitoarelor misiuni pe Marte, a anunţat agenţia spaţială chineză miercuri, la câteva luni după ce ţara a reuşit asolizarea…




05:00, 18.03.2021

Primul satelit artificial românesc se va afla pe orbita Terrei?

România urmează să devină, după Franța, cea de-a doua țară din Uniunea Europeană care își plasează un satelit artificial în jurul Terrei. Satelitul va fi construit în România, iar racheta care îl va plasa pe orbita…




21:40, 14.03.2021

Primul satelit romanesc va fi lansat din Marea Neagra si trimis in spatiu. Cand are loc evenimentul

Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA) va lansa, in iunie 2021, primul satelit romanesc, cu o racheta proiectata si construita integral in Romania, scrie iQool.ro, care citeaza  pagina de Facebook…




21:10, 13.03.2021

O organizație din România vrea să trimită un satelit în spațiu în luna iunie. Racheta va fi lansată din Marea Neagră

Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA) va lansa, în iunie 2021, primul satelit românesc, cu o rachetă proiectată și construită integral în România, scrie iQool.ro , care citează pagina de Facebook…




14:05, 19.11.2020

Cercetător în fizică, despre sporul cerut de profesori: “Radiațiile de la laptop, mai slabe decât de la soare. Un motiv penibil”

Octavian Micu, cercetător științific la Institutul de Științe Spațiale, a explicat pentru Libertatea că nivelul radiațiilor produse de lucrul îndelungat la calculator este prea mic ca să justifice cererea unor…




21:35, 22.10.2020

UN PUNCT DE VEDERE INTERESANT

Federația sindicală Hermes atrage atenția opiniei publice asupra situației dramatice de la Institutul Naţional pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației- INFLPR Magurele, institute care de 4 zile nu are director…




12:10, 22.10.2020

Federația sindicală Hermes: De unde vin aceste presiuni asupra doamnei Anisie și care este miza reală a desemnării noului director general?

Federația sindicală Hermes atrage atenția opiniei publice asupra situației dramatice de la Institutul Naţional pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației- INFLPR Magurele, institute care de 4 zile nu are director…




23:05, 27.08.2020

Cum funcționează prima aplicație anti-COVID românească!

O aplicație anti-COVID românească a fost dezvoltată la Institutul de Științe Spațiale. Ca să funcționeze, trebuie să fie instalată voluntar pe telefon, iar dezvoltatorii promit confidențialitate absolută. Aplicația…




21:05, 27.08.2020

Aplicaţia smartphone care va spune românilor dacă au intrat în contact cu un bolnav COVID-19 e aproape gata

Institutul de Ştiinţe Spaţiale (parte a centrului de stat de la Măgurele) este aproape de finalizarea aplicaţiei pentru smartphone-uri care va putea oferi românilor informaţii legate de intrare în contact cu o…




15:00, 27.08.2020

Aplicația anti-covid. Cum afli dacă ai intrat în contact cu cineva și când va fi gata

Vești bune pentru populație! Institutul de Științe Spațiale a dezvoltat o aplicație prin care oamenii pot afla dacă în perioada a 14 zile au fost în preajma unei persoane infectate cu coronavis. Aplicație anti-covid.…




15:20, 04.08.2020

"România, stare de alertă", invitat dr. Simona Pârvu, director general INSP

"România, stare de alertă", invitat dr. Simona Pârvu, director general INSP      Realizator: Ionuţ Dragu: Vorbeam în prima parte a emisiunii despre scenariile de evoluție a pandemiei pe care…