Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

10:55, 17.09.2023

Prof.Aurel Coza, director al Liceului ,,Vasile Lucaciu,, și președinte al ASTRA Carei la 131 de ani de la naștere. Calendar cultural al lunii septembrie

Careiul a fost mereu un focar de cultură românească în pofida tuturor restricțiilor și amenințărilor la adresa românilor. Este de remarcat faptul că din rândurile românilor s-au ridicat importante și renumite personalități…




14:34, 13.03.2019

Descoperiri arheologice care vorbesc despre Timişoara medievală din perioada Regatului Maghiar. „Este o istorie foarte puţin cunoscută“

Direcţia Judeţene pentru Cultură Timiş lansează o nouă serie de publicaţii dedicate patrimoniului bănăţean. Prima carte vorbeşte despre descoperirile arheologice de pe strada Ungureanu colţ cu Savoya.




14:13, 13.03.2019

Imporatnet descoperiri arheologice care vorbesc despre Timişoara medievală din perioada Regatului Maghiar. "Este o istorie foarte puţin cunoscută"

Direcţia Judeţene pentru Cultură Timiş lansează o nouă serie de publicaţii dedicate patrimoniului bănăţean. Prima carte vorbeşte despre descoperirile arheologice de pe strada Ungureanu colţ cu Savoya.




12:58, 10.03.2019

Mii de persoane așteptate la Ziua Libertății Secuilor din Târgu Mureș și la adoptarea unei petiții în favoarea autonomiei teritoriale

La Târgu Mureș are lor, duminică, Ziua Libertății Secuilor, marcată prin mai multe manifestații la Monumentul Secuilor Martiri din oraș și un marş în favoarea autonomiei. Organizatorii anunță că așteaptă mii de…




17:24, 22.03.2018

ISTORIA SECRETĂ! Ardeleanul care a dărâmat zidurile Constantinopolelui a pecetluit soarta a două imperii

Faimos în întreaga lume, printre istorici și specialiștii în istoria militară, eroul acestei povestiri este, din păcate, prea puțin cunoscut pe meleagurile noastre. În cadrul tuturor academiilor militare de prestigiu…




15:27, 08.11.2016

Timișoara sub otomani

Banatul a intrat în sfera de influență a Imperiului Otoman după prăbușirea Regatului Maghiar, în urma înfrângerii de la Mohács (1526). Spre deosebire de Transilvania, care a reușit să-și păstreze statutul de principat…




14:38, 11.10.2016

Soliman Magnificul contra Regatului Maghiar: Mohács 1526

Bătălia de la Mohács, din 29 august 1526, este una dintre cele mai importante bătălii purtate în secolul al XVI-lea în Europa, cu profunde implicaţii pentru viitorul estului continentului, dar şi pentru Europa…




16:58, 01.08.2016

FABULOASA POVESTE A PORȚII CERULUI DIN BANAT! – Au fost dezgropate primele ziduri!

Anul acesta, Muzeul Național al Banatului a demarat în colaborare cu Universitatea Catolică Péter Pázmány din Budapesta proiectul de cercetări arheologice sistematice ale sitului arheologic „Igriş – mănăstirea…




04:34, 19.04.2016

FOTO Secretele cetăţii Jdioara, deţinută de  importanţi regi maghiari şi comiţi de Timiş: ce a mai rămas din construcţie

Cetatea Jdioara este una din locurile pline de însemnătate istorică, dată însă uitării. Astăzi vorbim doar de nişte ziduri aflate într-o zonă foarte frumoasă. Cetatea Jdioara a fost ridicată în 1320 de regii maghiari,…




13:15, 09.05.2015

FOTO Bust pentru Carol Robert de Anjou, cel care a mutat capitala regatului Ungariei la Timişoara

Unul din evenimentele care au avut loc în cadrul Zilei Europei, la Timişoara, a fost dezvelirea bustului lui Carol Robert de Anjou. Busutul se alătură personalităţilor din Parcul Central, iar iniţiativa aparţine…