Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

16:20, 27.11.2021

Mamă şi fiică, reginele dulciurilor la Târgul de Crăciun din Capitală: „Facem turtă dulce în casă din 1947” REPORTAJ

Prăjitura Greta Garbo, turtă dulce preparată de o familie după reţete transmise de patru generaţii, ciocolată turnată în cele mai ciudate forme, delicatese culinare şi produse specifice sărbătorilor – toate sunt…




14:45, 06.07.2015

Rețeta zilei de luni. Imam Bayaldî (rețeta lui Bacalbașa)

Nu e gospodina in Dobrogea sau in tot intinsul sudic al Romaniei care sa nu stie sa gateasca imam baialdi, adica vinete umplute. Reteta nu-i nicideucm romaneasca, insa imprumutul e atat de vechi, incat de multa…




14:10, 04.07.2015

Rețeta zilei de sâmbătă. Supă de dovlecei umpluți acrită cu aguridă (rețeta lui Bacalbașa)

 Ciorba de dovlecei cu aguridă răcorea lesne zilele de vară ale bătrânilor noștri, mai ales că se putea mânca și rece, luând-o bărbații satului, dis-de-dimineață, cu ei, la coasă ori la pădure, nemaiavând…




05:50, 03.07.2015

Rețeta zilei de vineri. Coaste de porc caramelizate (rețetă din Banat)

 Caut un cuvant, unul singur, care sa inchida in el specificul bucatariei din Banat. Opulenta - as fi tentata sa zic. Dar daca as cauta doua cuvinte? Dulce si picant.Nu mi s-a intamplat sa fiu prin partea…




00:30, 02.07.2015

Rețeta zilei de joi. Dulceață de coarne (rețetă dintr-un caiet vechi)

Nu sunt curioasa din fire. Cel putin, nu intr-atat de curioasa, incat sa-mi bag nasul prin oalele tuturor. (Nu de alta, dar mai am nevoie de el!) Insa asa de tare mirosea a dulceata pe holul blocului in care locuiesc,…




08:31, 22.06.2015

Rețeta zilei de luni. Lichior de leac din nucă verde, ca la Mănăstirea Dintr-un Lemn

 Pe sub deal, pe sub pădure... mergem nu după mure, ci, de data asta, după nuci verzi. E anotimpul lor, şi, cel puţin în Subcarpaţi, mirosul de iod împrospătează aerul şi-l face tare şi bun pentru plămâni.…




08:15, 15.06.2015

Rețeta zilei de luni. Dulceață de zmeură (rețeta bunicii)

Cuvantul "dulceata" ar trebui scris cu liniuta de unire langa cuvantul "bunica". "Dulceata-de-bunica". Ori "dulceata-bunicii"? Nu? Cine n-a visat, copil, sa deschida capacul borcanului cu gem, peltea, serbet, dulceata…




12:25, 13.06.2015

Rețeta zilei de sâmbătă. Dulceață de coacăze negre. De ce nu a mâncat Ștefan cel Mare niciodată dulceață?

Oricât ar părea de curios, strămoșii noștri daci și romani habar nu aveau de dulceață. Nici Ștefan cel Mare nu a mâncat dulceață - cum nici mămăligă nu i-a fost dat să guste. Și asta pentru că, până la un moment…




07:10, 09.06.2015

Rețeta zilei de marți. Înghețata cu caise a lui Emil Frederic

 Cine a adus înghețata în Țara Românească? La sfarsitul veacului al XIX-lea, spune Emil Frederic in al sau "Manual practic de cofetarie pentru cofetari si particulari" (1928), "prima inghetata care se facea…




07:45, 08.06.2015

Rețeta zilei de luni. Plăcinta dobrogeană a Chiraței

 Intreb un localnic, apoi un bucatar, apoi un turist cu ce aliment ar asocia vacanta estivala. "Cu braga" - imi raspunde cel dintai. "Cu o salata de fructe de mare", zice si-al doilea, gata sa-mi faca o demonstratie…




07:40, 05.06.2015

Rețeta zilei de vineri. Înghețată de casă (ca în vremea lui Bacalbașa)

Pe la anul 1930, "când era (stră)bunica fată", prin bucătăriile caselor cu ştaif din centru, ori prin gospodăriile mai răsărite de la mahala, îngheţata se pregătea... la ciubăr. Da, da, aţi auzit bine. Şi că este…




04:50, 02.06.2015

Rețeta zilei de luni. Brioșe de Rusalii, cu gem de cireșe

În Lunea Rusaliilor, creștinii merg la biserică și iau apă sfințită, pentru a stropi câmpurile. neuitând să rostească o anumită formulă magică: „Doamne, norocul nost' să vie tăt la noi!”. Şi tot acum se îndeplinesc…




15:32, 30.05.2015

Rețeta zilei de sâmbătă. Minitarte cu cremă de nuci

Cărui copil nu-i plac dulciurile!? Şi cine poate alunga copilul din fiecare dintre noi, atunci când pe dinainte îţi trec minunile dulci ale Mioarei Stochiţă? De la ea am învăţat cum se pregătesc prăjiturile, plăcintele…




11:05, 14.05.2015

Prăjitură Greta Garbo, varianta ardeleană

Ai nevoie de: Pentru foi: 400 g de făină, 200 g de unt (de prefarat untură), 40 g de drojdie proaspătă, 4 linguri de lapte, 4 gălbenuşuri, o lingură rasă de zahăr; Pentru cremă: 250 g de nuci măcinate, 250 g de…




10:36, 30.11.2012

REŢETA ZILEI: Prăjitură Greta Garbo

Ingrediente: Aluat pentru foi: 600 gr faina2 oua250 gr unt sau  margarina250 gr smantana100 gr zahar30 gr drojdie1/2 lingurita sare2 plicuri zahar vanilat sau 1 lingurita de esenta vaniliecoaja de la o lamaie rasa…




16:12, 23.10.2012

RETETA ZILEI – Prajitura Greta Garbo cu gem de caise (Jerbo)

 Prajitura Greta Garbo este un desert traditional cu gem de caise si glazura de ciocolata.