Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

14:25, 20.10.2023

Ce s-a ales de Frankfurt de la Vacanţa Mare. Cu ce se ocupă Iulian Ilinca de când a părăsit serialul

Mulți fani se întreabă ce s-a ales de Frankfurt de la Vacanţa Mare. Actorul s-a făcut imediat remarcat în serialul care a rulat la Pro TV, iar fanii l-au iubit imediat pentru fizicul său ”impresionant”, dar și…




20:20, 19.10.2023

5 rase de câini cu cea mai puternică mușcătură

Expresia „latră dar nu mușcă” înseamnă că cineva amenință dar nu acționează. Acest lucru nu este însă adevărat dacă facem topul primelor 5 rase de câini cu cea mai puternică mușcătură. 




13:05, 18.10.2023

Autorul atacului terorist de la Bruxelles, în care au murit 2 oameni, a fost OMORÂT în cursul acțiunii de capturare

Imediat după atac, individul a publicat un clip pe rețelele sociale în care și-a mărturisit fapta și a spus că este membru al grupării Stat Islamic și luptător pentru Allah. Polițiștii nu au oferit alte detalii,…




19:40, 17.10.2023

De unde vine expresia „să ne întoarcem la oile noastre”. Toţi românii o folosesc fără să ştie acest detaliu

Limba română este una dintre cele mai complexe, cu o mulțime de reguli și detalii de care trebuie să ținem cont. Unele expresii românești sunt de-a dreptul ciudate și, de multe ori, fie nu le știm sensul, fie le…




09:31, 17.10.2023

Autorul atacului terorist de la Bruxelles, în care au murit 2 oameni, a fost reținut

Două persoane au fost ucise luni seară, iar alta  a fost grav rănită în urma unui schimb de focuri care a avut loc în zona Bulevardului Ypre din Bruxelles. Cei doi morți sunt de naționalitate suedeză.  Potrivit…




22:10, 16.10.2023

Atac la Bruxelles: doi oameni au fost ÎMPUȘCAȚI - Atacatorul ar fi strigat „Allahu akbar”

Potrivit mai multor martori citați de Sudinfo, făptuitorul ar fi strigat „Allahu akbar” și ar fi tras cu o armă tip Kalașnikov de pe un scuter. Cele două victime ar fi purtat tricouri în culorile suedeze.Serviciile…




14:51, 16.10.2023

Ce înseamnă expresia „s-a dus bou și s-a întors vacă”. Puțini oameni știu adevăratul sens

Creativitatea românilor nu a cunoscut limite nici în privința expresiilor. Cum veșnicia s-a născut la sat, tot așa multe cuvinte au luat naștere în desaga gândurilor celor care ne-au călcat pământul. Puțini știu…




11:20, 14.10.2023

De ce expresia „îmi cer scuze” este greşită din punct de vedere gramatical. Toţi românii spun aşa, însă nu este deloc corect

De cele mai multe ori, poate fără să ne dăm seama, folosim anumite expresii în vorbirea curentă care nu ar trebui folosite în mod nromal. De aceea ne-am gândit să explicăm de ce expresia „îmi cer scuze” este greşită…




15:51, 13.10.2023

Ce înseamnă expresia ”frecție la picior de lemn”, de fapt. Milioane de români o folosesc fără să-i știe semnificația

Limba română este plină de ”vorbe din popor”, expresii folosite de sute de ani pe teritoriul țării noastre. Pentru multe dintre aceste expresii nici nu se mai știe exact de unde au venit, iar multe sunt folosite…




10:51, 13.10.2023

De unde vine expresia ”ai cununiile legate”? Semnificația acestei zicale

De multe ori atunci când cineva nu reușește să își găsească sufletul pereche să se spune că “are cununii legate”. Din vechime, teama tinerelor să nu rămână acasă, nemăritate, a dat naştere la zeci de surperstiţii…




16:50, 12.10.2023

Ce înseamnă ”bogdaproste”, de fapt? În ce situații este recomandat să o folosești

Ce înseamnă ”bogdaproste”, de fapt? Cu toții știm când se folosește această expresie, dar…de unde vine și ce semnificație are nu sunt mulți care pot spune. Vezi răspunsul în rândurile de mai jos. Ce înseamnă ”bogdaproste”,…




16:35, 12.10.2023

De unde vine expresia ”foc și pară”. Ce înseamnă, de fapt

Expresia “foc și pară” este una dintre acele formule idiomatice intrigante care au supraviețuit în limba noastră, având origini străvechi și semnificații profunde. Această expresie, cu rădăcini în istoria și mitologia…




13:05, 11.10.2023

Ce înseamnă expresia ”a câștiga pe cineva la belciuge”. Milioane de români o folosesc fără să știe ce semnifică

Ce înseamnă expresia ”a câștiga pe cineva la belciuge”, de fapt. Foarte mulți români o folosesc, fără să știe exact de unde vine această expresie. Este una foarte veche. Ce înseamnă expresia ”a câștiga pe cineva…




10:06, 11.10.2023

Ce înseamnă expresia ”a umbla cu jalba în proțap”, de fapt. Puțini români îi mai știu sensul

Astăzi vă prezentăm una dintre cele mai vechi expresii din limba românească. Mulți au idee ce încseamnă, însă sunt alții care dacă o aud izbucnesc în râs, neavând nicio idee ce semnifică. Așadar, ce înseamnă expresia…




09:30, 11.10.2023

Ce înseamnă expresia ”o laie”. Mulți români o folosesc, dar nu știu sensul ei

În vorbirea curentă românii folosesc diferite expresii sau cuvinte care au un anume înțeles, dar, de cele mai multe ori sunt folosite greșit și într-un context în care nu au nicio legătură cu ceea ce se dorește…




16:10, 10.10.2023

Ce înseamnă să fii ”tufă de Veneția”. De unde provine și în ce context se folosește expresia

Ce înseamnă să fii ”tufă de Veneția”. Este o zicală foarte des folosită pe teritoriul țării noastre, însă nu sunt mulți cei care știu exact de unde provine această vorbă din popor. Ce înseamnă să fii ”tufă de Veneția”…




14:35, 09.10.2023

De unde vine expresia „a bate în lemn”. Explicaţia gestului făcut atât de des de români

Mulți români o folosesc în limbajul oral, însă puține sunt persoanele care s-au întrebat care sunt rădăcinile expresiei „a bate în lemn”. Se spune că grupul de cuvinte nu reprezintă o expresie specifică limbii…




12:55, 09.10.2023

De unde vine expresia „moaș-ta pe gheață” și ce înseamnă, de fapt

Având în vedere cât de veche este limba română, faptul că există și unele expresii pe care chiar și noi, ca vorbitori nativi, nu reușim să le explicăm cu precizie, nu va surprinde pe nimeni. De-a lungul secolelor,…




16:00, 08.10.2023

De unde vine expresia „mi se fâlfâie”. Mulți români râd la ea, dar nu știu adevăratul sens

Mulți obișnuiesc să se amuze pe seama expresiei „mi se fâlfâie”, des folosită în limbajul de zi cu zi. Puțini sunt cei care cunosc sensul real al acesteia însă. Dicționarul de argou al limbii române explică pe…




18:06, 07.10.2023

De unde vine expresia „țâță de mâță”. Mulți români o folosesc, dar nu știu sensul ei

Ai auzit vreodată expresia „țâță de mâță”? Mulți nu știu la ce se referă, în ciuda faptului că apare în literatura din ultimii ani de zile și este și utilizată – e drept, mai rar – în unele medii. Ce explicații…




16:05, 07.10.2023

Ce înseamnă expresia „zgârie-brânză” și de unde vine. Mulți români o folosesc, dar nu au idee

Cu siguranță ai auzit-o, poate ai și folosit-o, dar te-ai întrebat vreodată ce înseamnă expresia „zgârie-brânză” și de unde vine această sintagmă inedită? Află, din rândurile de mai jos, cum a luat naștere și în…




19:55, 01.10.2023

De unde vine expresia ”tufă de Veneția” și ce înseamnă. Mulți români o folosesc, dar nu știu sensul ei

Cu toții avem anumite cuvinte și expresii favorite, pe care le folosim pentru a ne exprima părerea, atitudinea despre o anumită persoană, anumită situație. De multe ori, însă, le folosim doar pentru că sună bine…




06:50, 27.09.2023

Cum a intrat expresia „peșcheș” în limba și deprinderile românilor

Astăzi, la „Dicționar cultural”, o dezlănțuire de cuvinte turcice absorbite de-a lungul secolelor în limba și obiceiurile înaintașilor noștri: „a umbla brambura”, „degeaba”, „caimac”, boier”, „peșcheș” ...




06:20, 26.09.2023

De unde vine expresia „Mai tacă-ți cloanța!”

Fiecare dintre noi am folosit-o poate măcar o dată în viață, cu voce tare, asumat, ori în gând, beștelindu-ne (altă poamă!) pe ascuns vreun coleg de birou, nevasta sau soacra. Dar știm oare de unde provine acest…




16:25, 25.09.2023

Cum se scrie corect, niciodată sau nici o dată? Greșeala pe care o fac milioane de români zilnic

Probleme de limba română sunt din ce mai des evidențiate, mai ales pe rețelele de socializare. Este vorba despre așa-zișii nazi-grammar, care vânează orice greșeală pentru a o evidenția. Fenomenul i-a amploare,…




10:50, 25.09.2023

De unde vine expresia ”a nimerit orbul Brăila”? Nici nu te-ai fi gândit la așa o poveste

Limba română plină de expresii interesante și care pot oferi o perspectivă asupra modului în care unele cuvinte pot evolua și pot să-și schimbe semnificația de-a lungul timpului. Acestea, este important să rechiziționeze…




14:10, 24.09.2023

Ce înseamnă, de fapt, cuvantul „Bogdaproste”, pe care îl spunem atunci cand se primim de pomana?

Credincioșii folosesc frecvent formula „bogdaproste” sau „bogdaproste” doar pentru că ştiu că aşa este recomandat să spui când primeşti ceva de pomană în numele persoanelor decedate.Exista unii dintre crestini,…




13:00, 24.09.2023

Ce înseamnă, de fapt, expresia „eram pe drojdie”. A fost folosită de Dumitru Buzatu când a primit mita de 1,25 milioane de lei

Președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost reținut în flagrant, în timp ce lua șpagă nu mai puțin de 1,25 de milioane de lei! Acesta i-a mulțumit celui care i-a dat șpaga și a motivat faptul…




14:55, 14.09.2023

Ce înseamnă, de fapt, terchea berchea. De unde provine expresia

Limba română este plină de expresii care mai de care mai interesante. Melodioase sau mai puțin melodioase mulți din noi nu știm cu exactitate ce înseamnă de fapt. Pe unele le interpretăm chiar greșit și implicit…




09:45, 12.09.2023

„Violonistul Diavolului” ajunge în octombrie la Pitești – turneul Momentum, un mod inedit de a explica muzica

Mani Neumann, Der Teufelsgeiger (Violonistul Diavolului), cunoscut publicului din România în urma colaborării sale de lungă durată cu formația Phoenix, aduce Trio farfarello în România pentru un turneu național…