Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

04:22, 09.04.2017

„Spovedania pe petec alb“, obiceiul preluat din poveşti cu feţi frumoşi şi zâne. Se întâmplă de Florii, în Oltenia

Floriile au fost mai întâi, la români, zeiţe ale primăverii, spune etnograful Muzeului Judeţean Olt, Claudia Balaş, personificări ale florilor, identificate în mitologia romană cu zeiţa Flora, peste care Biserica…




13:53, 19.03.2017

VIDEO Bunătăţile din bucătăria bunicii, accesibile „orăşenilor“. Vizitator: „M-am întors, efectiv, în copilărie“

Mâncarea de post are cu adevărat gust, iar farmecul vieţii de odinioară merită căutat cu orice preţ, şi-au spus vizitatorii expoziţiei gastronomice „Din bucătăria bunicii“, organizată de Muzeul Judeţean Olt nu…




12:33, 19.03.2017

Bunătăţile din bucătăria bunicii, accesibile „orăşenilor“. Vizitator: „M-am întors, efectiv, în copilărie“

Mâncarea de post are cu adevărat gust, iar farmecul vieţii de odinioară merită căutat cu orice preţ, şi-au spus vizitatorii expoziţiei gastronomice „Din bucătăria bunicii“, organizată de Muzeul Judeţean Olt nu…




13:08, 26.02.2017

Lăsatul Secului, ultima petrecere înainte de Postul Paştelui. Oltenii practică strigatul peste sat şi mersul la naşi

În trecut Lăsatul Secului (sărbătorit în 2017 în ziua de duminică, 26 februarie) era o sărbătoare de foarte mare amploare la sat. Şi astăzi, în seara ultimei duminici „din dulce“, în mijlocul satului sau pe deal…




07:42, 24.02.2017

Dragobetele, zeul năvalnic al românilor. Pe 24 februarie se legau frăţiile pe viaţă

Vorba „Dragobetele sărută fetele!“ se aude şi astăzi la sat şi vine, spun etnografii, din legendele despre zeul Dragostei la români. Nicidecum blând, precum Sfântul Valentin, ci năvalnic, acesta patrona sărbătoarea…




04:12, 18.01.2017

Cum se face faimoasa turtă de mălai, pâinea bunicilor şi desertul nepoţilor

Puţine sunt, astăzi, gospodinele care mai ştiu să facă turtă de mălai, un produs consumat frecvent în tinereţe de bunicii noştri de la ţară. Pentru ei ţinea loc de pâine, pentru ca mai târziu nepoţii să-l savureze…




06:23, 07.01.2017

Păzitul fântânilor, încercarea la care sunt supuşi flăcăii satului de Sfântul Ioan. Cum îi pedepsesc bătrânii pe cei neatenţi

Este un alt obicei care, spun etnografii, vine dinainte de creştinism. Se practica îndeosebi în satele din apropierea drumurilor intens circulate, unde exista primejdia „spurcării“ apei, flăcăii satului angajându-se…




06:13, 31.05.2016

De ce se plantează brazi la mormântul unui tânăr decedat. Ceremonia ortodoxă are la origine un ritual precreştin

Obiceiurile care încă se mai păstrează în anumite zone din Oltenia îşi au rădăcinile dinainte de creştinism, spune etnograful Muzeului Judeţean Olt, Claudia Balaş. Uneori acestea se împletesc cu ritualuri bisericeşti,…




06:18, 18.05.2016

Cum păstrăm comorile din lada de zestre a bunicii: „Frunzele de nuc, salvia, sulfina sau levănţica sunt de preferat naftalinei“

Inutil de precizat că o ie sau o cămaşă veche de zeci de ani are o valoare în sine, însă pentru păstrător contează s-o poată purta şi îngriji astfel încât să se bucure de ea şi generaţiile viitoare. Claudia Balaş,…




18:04, 10.04.2016

„Oltenia coase ie“ a părăsit spaţiul virtual pentru o şezătoare adevărată. Muzeul Judeţean Olt a găzduit evenimentul

„Oltenia coase ie“ este un grup creat pe Facebook în urmă cu mai bine de un an, numărul membrilor depăşind astăzi 3.800. La început îndrăgostiţii de costumele populare îşi împărtăşeau experienţele, solicitau sfaturi,…




02:34, 24.02.2016

Dragobetele şi vrăjile de dragoste. „Vrăjitoarea dezbrăcată şi despletită se strâmba şi schimonosea în faţa plantei“

24 februarie este ziua în care în lumea satului se credea că păsările cerului se împerechează şi-şi pregătesc cuibul, iar flăcăii şi fetele satului le urmează exemplul, horind şi veselindu-se în pădure, legând…




06:23, 14.02.2016

Când este, de fapt, Ziua Îndrăgostiţilor? De Sfântul Valentin sau de Dragobete? „În această zi oamenii sacrificau ţapi şi se îmbrăcau în pielea lor“

Cluburile sunt pline până la refuz, curg râuri băuturile, scrisorile  şi mesajele sunt mai preţioase decât oricând în restul anului, jucăriile de pluş nu mai sunt simple jucării de pluş. E 14 februarie, ziua…




14:04, 01.02.2016

Ziua Sfântului Mucenic Trifon şi apa sfinţită de preoţi pentru botezul podgoriei: cum apăra Trif Nebunul viile şi livezile de dăunători

A fost mai întâi Trif Nebunul, stăpânul lupilor, omizilor, lăcustelor, viermilor şi gândacilor, cel care la rugăminţile oamenilor îşi ţinea în frâu supuşii, oamenii satelor crezând şi astăzi în el. „Zeii panteonului…




06:13, 06.11.2015

Cea mai delicioasă reţetă de mămăligă din România. Cum se prepară celebrul bulz moldovenesc

Bulzul, mămăliga cu păsat sau mămăliga cu cartofi sunt şi astăzi apreciate pe masa românilor, gustul depinzând foarte mult de priceperea gospodinei. Reţetele, spune etnograful Claudia Balaş din cadrul Muzeului…




14:26, 14.05.2013

FOTO  Expoziţie inedită cu miros de cârnaţi, murături şi gogoşi la Slatina

Expoziţia, parte a seriei de manifestări dedicate unei săptămână pline în acţiuni culturale datorită celebrării a două evenimente importante: “Noaptea Europeană a Muzeelor” şi “Ziua Internaţională  Muzeelor”,…